Jdi na obsah Jdi na menu
 


Burritos s guacamole

29. 1. 2013

burritos08.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Suroviny: 

1/2 hrnku pinto fazolí (v sušeném stavu), 4 pšeničné tortilly, 2 cibule, 4 stroužky česneku, sůl, 2 zralá avokáda, 2 rajčata, čerstvý koriandr, limetka, oregano, sůl, pepř, jalapeňos nebo chilli papričky, Veganline případně Cheezly (veganské sýry, ale lze to i bez nich)
 
Postup: 
 
Půl hrnku pinto fazolí namočíme alespoň 6 hodin předem (zdvojnásobí objem). Poté vyměníme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Nakrájíme si 1 cibuli na kostičky, 2 stroužky česneku na malé kousky a přibližně po 20 minutách přihodíme do vody k fazolím. Poté můžeme přidat pepř a oregáno. Vaříme střídavě s pokličkou nebo bez (voda by se neměla úplně vyvařit) ještě alespoň 15 minut. Poté necháme vychladnout a rozmixujeme do hladka.
Během vaření fazolí si připravíme guacamole:
Oloupeme zralá avokáda, rajčata (ideální je je nechat krátce zpařit a oloupat), nakrájíme cibuli, protlačíme nebo utřeme 2 stroužky česneku, nakrájíme pálivou papričku dle uvážení, natrháme si několik snítků čerstvého koriandru, vše vložíme do mixéru a umixujeme do hladka. Směs nakonec osolíme, opepříme a okyselíme šťávou z poloviny limetky.
 
Na talíř rozprostřeme tortilu, potřeme v prostředn části 3 lžícemi fazolové kaše, poté 2-3 lžícemi guacamole, posypeme nastrouhaným veganským sýrem Veganline (není nutný) a rozpečeme minutu v mikrovlnné troubě.
Poté tortilu zabalíme: Nejprve si otočíme 1 cm na každé straně, poté 1 cm dole a poté celou dolní část s 1cm záhybem zatočíme směrem nahoru až vytvoříme úhlednou ruličku (viz foto níže). Podáváme s guacamole ozdobené čerstvým koriandrem a nachos (kukuřičné chipsy). Lze podávat i v kukuřičné tortille jako tacos.
 
TIP: Zralé avokádo má tmavě zelenou barvu a je mírně měkké na stisk. V obchodem je však k dostání většinou avokádo nezralé, proto jej  vložte do papírového pytlíku a nechte pár dní dozrát při pokojové teplotě.
 
Zdroj: http://soucitne.cz