Jdi na obsah Jdi na menu
 


Léčivá síla mandlového mléka

16. 4. 2014

 

548783_domaci-mandlove-mleko-1_image_620x349.jpg

Nápoj, který neobsahuje laktózu a zároveň pomáhá při překyselení organismu. Zázračné účinky mandlového mléka.

 

 

 

 

INGREDIENCE:

 

150 g mandlí v BIO kvalitě

 350 ml filtrované vody

 

POSTUP PŘÍPRAVY:

Domácí mandlové mléko  Foto: ThinkstockMandle (ideálně v BIO kvalitě, můžete však použít i „normální“) vložte do větší misky a zalijte vroucí vodou. Přikryjte pokličkou a nechte „louhovat“ přibližně dvacet minut. Slijte, zbavte slupek a počkejte, až oschnou. Takto ošetřené mandle můžete buď nastrouhat, nebo je najemno namlít. Druhá varianta je rozhodně rychlejší a pohodlnější – stačit vám bude manuální strojek na mletí oříšků.

Do nádoby s přefiltrovanou vodou přisypte rozdrcené mandle, zakryjte pokličkou a nechte několik hodin odstát ve stínu a v pokojové teplotě. Nápoj čas od času zamíchejte. Výslednou směs přelijte do mixéru a mixujte na nejvyšší otáčky do chvíle, než se na mléce udělá hustá pěna. Nápoj přeceďte přes jemné sítko a nejlépe ihned podávejte.

Mandlovou drť, která vám po přípravě zbyde, nemusíte vyhazovat – najde uplatnění v koláčích či ovesné kaši. Hodí se také jako přísada do některých pomazánek.

 

Pozitivní účinky mandlového „mléka“

1. neobsahuje laktózu ani cholesterol

 

2. pomáhá při překyselení organismu

 

3. je bohaté na nenasycené mastné kyseliny

 

4. patří mezi zdroje vápníku, draslíku a hořčíku

 

5. obsahuje vysoké množství vitaminu E, D a B

 

6. podporuje tvorbu mateřského mléka

 

7. má mírně projímavé účinky

 

8. obsahuje velké množství kyseliny linolové a fosforu, které zvyšují duševní výkonnost

 

 

Autor: Nela Kučerová

 

Zdroj: http://fresh.iprima.cz/