Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plněná seitanová rolka

2. 2. 2013

sekacka.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Náplň:

2 a více lžic olivového oleje
200-250 gr hub shiitake, klobouky nakrájené na plátky 
2 velké pórky, nakrájené na tenčí plátky
1/2 lžičky soli
čerstvě mletý pepř
3 větší rozdrcené stroužky česneku
2 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu (či 2 lžičky sušeného)
1/4 hrnku strouhanky
1/4 hrnku zeleninového vývaru (přip. voda s Alnatura zel. bujónem)
1 lžíce čerstvé citronové šťávy
 
"Rolka" (meetloaf, roast... či jak to nazvat):
 
3 větší stroužky česneku
1 hrnek červených fazolí z konzervy (kidney beans, bez vody)
1 a 1/2 hrnku zeleninového vývaru
3 lžíce dobré sojové omáčky
2 lžíce olivového oleje
2 hrnky lepku v prášku (vital wheat glutten) zásadní pro výrobu seitanu - v ČR pod názvem Pšeničná bílkovina, vyrábí makrobio značka Danfood
1/3 -1/2 sušeného lahůdkového droždí
1 vrchovatá lžička červené papriky
1 vrchovatá lžička sušeného tymiánu
1 vrchovatá lžička sušené šalvěje
1 vrchovatá lžička drcených fenyklových semínek nebo sušeného česneku
1/2 lžičky soli
čerstvě mletý černý pepř
 
Postup:
 
Nejdříve připravte náplň. Rozehřejte olej ve větší pánvi a osmahněte na něm shiitake a pórek (musí úplně změknout, asi 10min na středním plameni). Přidejte sůl, pepř, česnek a tymián a smažte další dvě minuty (často míchejte, ať se to nepřismahne). Přisypte strouhanku a promíchejte ji s ostatními ingrediencemi. Když je směs sussi a strouhanka lehce opečená (asi po 5 minutách), přilijte zeleninový vývar a citrónovou šťávu a promíchejte. Odložte stranou a dejte se do přípravy sekané.
 
Troubu rozehřejte na 180°C. V mixéru rozsekejte stroužky česneku, přidejte fazole, vývar, olivový olej a sojovku a rozmixujte dohladka (malé kousky fazolí můžou zůstat v celku). Ve větší míse smíchejte lepek, lahůdkové droždí, bylinky a koření. Uprostřed směsi udělejte díru a vlijte do ní obsah mixéru. Prodělávejte vařečkou (nebo hnětacím hákem v kuchyňském robotovi ;), dokud se směs nespojí do homogenní koule. Dobře prodělejte.
 
Na linku si připravte větší plát alobalu. Dejte na něj těsto a rozválejte ho do většího obdélníku (asi 35x25cm). Na spodní (a delší) třetinu obdélníku rozprostřete náplň a s pomocí alobalu zarolujte do těsně stažené rolky. Kraje zaštípejte k sobě, zabalte pevně do alobalu, konce alobalu zarolujte, aby byl obsah pěkně utěsněný. Dejte na plech a pečte asi hodinu a čtvrt až hodinu a půl (po upečení by měla být rolka pevná na dotek). Během pečení každých 20 minut otáčejte, aby rolka neležela pořád na jedné straně, a aby se udělala kůrčička. Po upečení vybalte, nechte trochu vychladnout, nakrájejte vroubkovaným nožem a podávejte.
 
 
Zdroj: http://veganotic.blogspot.cz