Jdi na obsah Jdi na menu
 


Veganská houbová omáčka

2. 2. 2013

 

2-houbova_omacka4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suroviny:

Sojové maso, kostky, nudličky 100 g

Čerstvé žampiony hnědé 250 g

Cibule velké 2 ks
 
Sojová omáčka Shoyu 1,5 dl
 
Kokosové mléko 2 dl
 
Voda dle potřeby 1,5 l
 
Hladká mouka vrchovaté 4 lžíce
 
Slunečnicový olej 6 lžíce
 
Olivový olej 2 lžíce
 
Tymián 1 lžička
 
Rozmarýn 1 lžička
 
Majoránka 3 lžička
 
Česnek 3 stroužek
 
Kmín 2 lžička
 
Římský kmín 1 lžička
 
Nové koření 3 ks
 
Bobkový list 3 ks
 
Postup:
 
Sojové nudličky (kostky) uvaříme dle návodu, scedíme (vodu si dáme stranou), necháme vychladnout, vymačkáme přebytečnou vodu. Pak je naložíme do sojové omáčky s olivovým olejem, tymiánem, rozmarýnem, a česnekem.
Nakrájíme cibuli na kostičky, žampiony a česnek na plátky. Na oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín a římský kmín, nové koření, bobkový list, smažíme cca 5 minut. Přidáme sójové nudličky (kostky), dobře promícháme a chvíli opékáme. Přidáme žampiony, promícháme, zalejeme vodou z nudliček, případně dolejeme studenou vodou, aby byla směs přikryta a přikryté pokličkou vaříme na středním ohni.
Asi po 10 minutách přidáme kokosové mléko, dobře promícháme a necháme provařit asi 3 minuty. Pro zahuštění přidáme mouku rozmíchanou s trochou vody, promícháme a provaříme na mírném ohni za občasného míchání. Nakonec přidáme majoránku, už nevaříme.
Podáváme s oblíbenou přílohou - rýže, knedlík, brambor, těstoviny.
 
Zdroj: http://www.recepty.cz/