Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koloidní zinek

11. 7. 2014

zi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Zinek je unikátní biogenní prvek, který má v těle celou řadu funkcí – od regulace správného působení inzulínu, až ke stimulaci mužského pohlavního hormonu a potlačování zánětů pleti.

Zinek je nezbytný pro správné fungování bílých krvinek typu T, které bojují proti bakteriím a virům, které vnikly do organizmu. I vitamin C je důležitý pro imunitní soustavu. Kombinováním obou látek lze dosáhnout značně lepšího účinku, než užíváním každé z nich zvlášť.

Zinek je nezbytný pro neporušenou činnost asi stopadesáti enzymů a hormonů.

Podmiňuje správné vidění, chuť, má vliv na metabolismus cukrů, bílkovin, hormonů a vitamínů.

Patří k antioxidantům chránícím buňky před působením volných radikálů.

Posiluje obranyschopnost těla, zejména ve stáří.

 

Zinek napomáhá tvorbě inzulínu a stabilizuje buněčnou membránu. Pomáhá léčit cukrovku a uvolňuje vitamín A z jater.

Biologický význam zinku

Zinek patří mezi prvky, které mají velmi významný vliv na správný vývoj všech živých organizmů rostlinných i živočišných. Přitom zinek není obsažen v živých tkáních ve vysokém množství – uvádí se, že tělo dospělého člověka obsahuje pouze přibližně 2 g zinku.

Doporučená denní dávka zinku v lidské potravě se pohybuje mezi 15 – 25 mg prvku.

 

Přítomnost zinku v organizmu

Je nezbytnou podmínkou pro správné fungování řady enzymatických systémů – nejvýznamnější je patrně inzulínový. Přítomnost zinku v potravě je důležitá nejen v době růstu organizmu, kde jeho nedostatek vede opožďování tělesného i duševního dospívání, ale i v dospělosti.

Nedostatečné množství zinku v potravě totiž způsobuje nechtěný úbytek na váze, pomalé hojení ran, zhoršování paměti a smyslové poruchy – především zrakové, čichové. Zinek je přítomen v poměrně značném množství ve spermatu a jeho dostatek v potravě je podmínkou pro správný pohlavní vývoj i dokonalou funkci pohlavních orgánů mužů.

V potravě jsou hlavními zdroji zinku játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky a mořští živočichové – především ústřice. Z rostlinných produktů jde především o celozrnné cereálie, fazole, ořechy a dýňová semena. Protože množství přijímaného zinku, obsaženého v živočišné potravě značně převyšuje objem zinku, který může být získán z rostlinné potravy, je důležité, aby přísní vegetariáni dbali o dostatečný příjem zinku především v případě těhotných žen, kde je doporučovaná dávka zinku na vysoké úrovni kolem 25 mg Zn/den.

 

8. 2. 2005. Osobám s vysokým rizikem vzniku rakoviny úst nebo jícnu svítá naděje na dobrou prevenci. Odborníci z americké Philadelphie totiž prokázali, že právě minerální kov zinek, obsažený například v dýňových semenech, červeném mase či mořských plodech, snižuje riziko vzniku nádorového bujení v ústech či jícnu.

"Podávali jsme orální cestou zinek krysám s nedostatkem tohoto minerálu. Tím jsme dokázali u většiny z nich odvrátit rozvoj nádorů jazyku a jícnu," prohlásila doktorka Louise Fongová z Univerzity Thomase Jeffersona.

Již v roce 2002 doktorka Fongová uskutečnila výzkum, na jehož základě prokázala, že krysy s nedostatkem zinku jsou často postiženy nádorem jícnu. Proto se odborníci domnívali, že zinek může mít silné preventivní účinky v případě rakoviny úst a jícnu.

Ve Spojených státech amerických přijímá potravu s nedostatečným množstvím zinku deset procent z celkové populace, a podle doktorky Fonogové právě jen ve Spojených státech umírá ročně na rakovinu úst a jícnu třináct tisíc lidí.

V rozvojových zemích světa pak chybí zinek v potravě až dvou miliard lidí. Lékaři v tamních oblastech hovoří dokonce o epidemii rakoviny úst a jícnu. Zvýšení obsahu zinku v potravě těchto lidí by pomohlo tuto situaci zlepšit.

 Zdroj: Plus

 

Zdroj: http://www.sativa-manufacture.cz/category.php?id_category=22