Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konzumace masa

20. 3. 2012

 

   Je známo, že

 

předsudky a tzv."všeobecně platné informace" se boří velmi obtížně.
Např. konzumace masa.

Pokud se podíváme na celou situaci z úhlu pohledu historického vývoje člověka a schopností jeho trávicího traktu, dojdeme k jednoznačnému závěru:
Člověk je všežravec. 
Ta informace nám říká, že není problém mít maso na každodenním jídelníčku.

Můžeme také zaujmout názorový pohled ze strany víry a náboženství. Přes 900 milionů hinduistů je přesvědčeno, že konzumace masa je nežádoucí, protože zneklidňuje mysl a navádí člověka ke světským činnostem. 
Další stovky milionů lidí tvrdí, že maso na talíři je neetické z důvodu zabíjení zvířat.

Racionálně uvažující lidé potřebují pro vytvoření a upevnění názoru vědecké studie. Ty se bohužel ve svých výsledcích výrazně liší. Některé tvrdí, že jako geneticky naprogramovaní všežravci maso strávíme bez problémů. Objevují se ale i takové, které tvrdí - maso nám škodí. 

Před několika lety byla zveřejněna ve Spojených Státech Amerických (zdroj Proceeding of the National Academy of Science) studie potvrzující, že náš lidský organismus reaguje na konzumaci (červeného) masa jako na cizorodou látku. Projevy imunitního systému jsou tak silné, že není možné tyto závěry zpochybnit.
Medicínský výzkum v oblasti krevních kapilár zjistil, že na ucpávání cév se významnou měrou podílí konzumace červeného masa. Výsledkem jsou například infarkty a mozkové mrtvice.
British Journal of Cancer nedávnou studií potvrdil fakt, že konzumace 100 g masa denně zvyšuje riziko vzniku rakoviny slinivky o 57%.

Argumentů pro a proti je více než dost - výběr na základě svobodného rozhodnutí je tedy na každém z nás.
Jenom mě tak trochu fascinují lidé, kteří posílají do ... každého, kdo upozorňuje na nadměrnou konzumaci masa a současně fňukají nad vlastně zdevastovaným zdravím.

Přeji pohodový den
 

S pozdravem,
Mgr. Martin Jelínek
info@kurzyatac.cz