Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nasycené tuky nezpůsobují srdeční choroby 2.

 

Jak státní výživová doporučení podporují obezitu a chronické nemoci

 

Je důležité si uvědomit, že státní výživová doporučení jsou z velké části ovlivněna zemědělskými dotacem. Nejsou vytvořena na základě vědy o výživě. Zkrátka, důvodem, proč se vám říká, že základem vaší stravy mají být obilniny, je to, že za obilniny jsou farmáři státem placeni. Je jich hodně, a jsou levné, ve srovnání se zdravějšími potravinami jako je zelenina, na kterou je poskytováno málo dotací.

Výživově nemístná potravinová pyramida z roku 1992 má v nejširší základně obilniny, a radí vám, abyste snědli denně 6 – 11 porcí chleba, obilovin, rýže a těstovin. Tento nadbytek sacharidů, většinou rafinovaných, je přesně ta strava, která podporuje hromadění tuku a vytváří inzulínovou rezistenci a s ní spjaté nemoci, jako jsou cukrovka, srdeční choroby a rakovina. Na vrcholku pyramidy jsou tuky a cukr. Zatímco cukr tam bezpochyby patří, tuky ne.

Jak bylo výše zmíněno, většině lidí bude prospěšné, když budou přijímat 60-70% svého celkového příjmu kalorií ze zdravých tuků. Nasycené tuky z živočišných a rostlinných zdrojů mohou poskytnout řadu zdravotních výhod, a vaše tělo je vyžaduje, aby správně fungovaly: buněčné membrány, srdce, játra, kosti, plíce, hormony, imunitní systém, pocit sytosti a genetická regulace.

Potravinová pyramida byla v r. 2011 nahrazena grafem MyPlate (Můj talíř), kde již obilniny hrají mírně nižší úlohu, a jako nejvýznamnější složka stravy zde figuruje zelenina. Jedním z největších problémů tohoto grafu je, že odstranil z talíře veškeré tuky! S výjimkou malé porce mléčného výrobku, který má být bez tuku či nízkotučný, jinak tam tuky zcela chybí.

Není zde ani zmínky o významu tuků ve stravě, i ty „politicky korektní“ jako jednonenasycené tuky v olivovém oleji a ořechách, například v pekanech. (Do této kategorie patří i řepkový olej, ale já radím se mu vyhnout a místo toho používat kokosový olej.) Na talíři chybí i jeden z nejvýznamnějších tuků, a to omega-3 z živočišných zdrojů. Nedostatek tohoto důležitého tuku může způsobit nebo podílet se na velmi závažných zdravotních problémech, jak fyzických, tak mentálních. Právě to může být významným faktorem, který stojí za více než 96 000 předčasnými úmrtími každý rok. (Pro více informací o tuku omega-3 a jeho nejlepších zdrojích viz náš dřívější článek (anglicky) http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/04/03/are-you-getting-the-right-type-of-omega3-fats.aspx) Ve snaze pomoci v této hrozné situaci jsem vytvořil svou vlastní Pyramidu pro optimální zdraví, kterou si můžete vytisknout a sdílet se svými přáteli a rodinou.

 

Studie prokazují, že nasycený tuk není spjat se srdečními chorobami

Jak bylo řečeno výše, narůstají vědecké důkazy, že nasycený tuk je nezbytnou součástí stravy, a stavějí do správného světla mýtus, že nasycené tuky podporují srdeční choroby.

Například: 

V r. 1992 publikoval tyto vědecké poznatky v časopise „Archives of Ingernal Medicine“ dr. William Castelli, vedoucí tehdejší studie o srdečních chorobách prováděné ve Framighamu  :

„Ve Framinghamu, Massachusetts, čím více lidé jedí nasyceného tuku a cholesterou, a čím více jedí kalorií, tím méně cholesterolu mají v krevním séru. To je pravý opak toho, co … bychom se mohli domnívat. Zjistili jsme také, že lidé, kteří jedí nejvíce cholesterolu a nasyceného tuku a nejvíce kalorií, mají nejnižší váhu a jsou nejvíce fyzicky aktivní.“

V roce 2010 byla provedena metaanalýza, která srovnávala výsledky z 21 studií, týkajících se 348 000 dospělých osob. Nezjistila žádné rozdíly v riziku srdečního infarktu a mrtvice mezi lidmi s nejnižším a nejvyšším příjmem nasyceného tuku.

Další studie z r. 2010 publikovaná v American Journal of Clinical Nutritrion  zjistila, že redukce příjmu nasyceného tuku musí být hodnocena v kontextu jeho nahrazení jinými makronutrienty, jako jsou karbohydráty.

Když nahradíte nasycený tuk vyšším příjmem karbohydrátů, zejména rafinovaných, zhoršujete svou inzulínovou rezistenci a obezitu, nárůst triglyceridů (krevního tuku) a malých částic LDL cholesterolu, a snižujete svůj prospěšný HDL cholesterol. Autoři konstatují, že snažíte-li se snížit své riziko kardiovaskulárních chorob, měli byste zjeména dbát na omezení příjmu rafinovaných karbohydrátů a na omezení váhy.

 

Jak znovu nabýt zdraví a vyhnout se srdečním chorobám

Uvědomte si, že kořenem většiny chronických chorob je inzulínová a leptinová rezistence. Abyste se jí bezpečně zbavili, musíte činit toto:

vyhnout se cukru, fruktóze, obilninám a průmyslově zpracovaným potravinám

jíst zdravou stravu skládající se ze skutečných, nezpracovaných potravin, ideálně organických, a nahradit karbohydráty z obilnin takto:

jíst velké množství zeleniny

mít nízký až střední příjem vysoce kvalitních proteinů (od organicky chovaných, pasených zvířat)

jíst tolik vysoce kvalitního tuku, kolik chcete (nasyceného a mononasyceného). Většina lidí potřebuje pro své zdraví získávat 50-70% kalorií z tohoto tuku.

Zdravé tuky obsahuje:

avokádo

kokosové ořechy a kokosový olej

máslo vyrobené z mléka pasených krav

nezahřáté oleje z ořechů

mléčné výrobky ze syrového mléka

syrové ořechy - mandle, pekany, makadamy, a semínka

žloutky vajec organicky chovaných slepic

maso paseného dobytka

Nejúčinnější je strava středomořského typu

 

Jak bylo dnes sděleno v Medical News Today, „Dr. Malhotra naléhavě žádá lékaře, aby se ujali prevence i léčby. Léky mohou zmírnit symptomy, ale nemohou změnit patofyziologii. Je čas zbavit se mýtu o roli nasyceného tuku v srdečních chorobách a stáhnout škodlivá stravovací doporuční, která přispívají k obezitě.“

Nejúčinnější preventivní strategií, kterou můžete použít, je vaše strava – potraviny, které jíte a nejíte každý den. Dr. Malhotra doporučuje stravu středomořského typu, která se ukazuje být pro snižování úmrtnosti na kardiovaskulární choroby třikrát efektivnější než statinové léky.

Středomořská strava je v zásadě strava založená na nezpracovaných potravinách. A to je klíčem každé zdravé stravy. Jak zdůrazňuje dr. Sanjay Gupta v úvodním videu, odpovědí je jíst skutečné potraviny. To samo o sobě dramaticky sníží příjem rafinovaného cukru a fruktózy ve vaší stravě. Věřte mi, měli byste hodně práce, abyste našli jakoukoli průmyslově zpracovanou potravinu obsahující zdravý tuk … A spolu s vyloučením polotovarů byste měli dodržovat následující tipy, abyste si zajistili dostatek správných tuků pro vaše zdraví.

Používejte organické máslo vyrobené z mléka pasených krav místo margarinů a pomazánek z rostlinných tuků.

Používejte na vaření kokosový olej. Je daleko lepší než všechny ostatní oleje a má spoustu dobrých zdravotních účinků.

Používejte ve studené kuchyni olivový olej, například na saláty nebo ryby. Není ideální na vaření, protože se snadno poškodí teplem.

Sledujte můj výživový plán http://www.mercola.com/nutritionplan/index.htm , kde se naučíte volit zdravé průmyslově nezpracované potraviny namísto průmyslových polotovarů – odpadní stravy.

Jezte syrové tuky, které jsou obsaženy například v avokádu, v syrových mléčných výrobcích a olivovém oleji, a také si najděte vysoce kvalitní zdroj živočišného tuku omega-3, jako například krilový olej http://www.krilovy-olej.cz/ .

 

Zdroj: http://orgo-net.blogspot.cz