Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poznejte pravdu o krevním tlaku

  

Luella May

Pokud bychom dnešní situaci posuzovali podle vysokých počtu předepisovaných léků na vysoký krevní tlak (především u starších lidí), pak tato diagnóza zřejmě dosáhla epidemických rozměrů. Háček je ale v tom, že užívání takovýchto léků nepodporuje uzdravování ani není prevencí proti srdečním příhodám nebo mrtvicím. Léky proti vysokému tlaku kvůli svým závažným vedlejším účinkům (vedoucím až k úmrtí) velmi často nevedou k prodloužení života, ale naopak jej zkracují. Než abychom spoléhali na tento druh léků, máme k dispozici mnohem efektivnější léčebné metody, jako jsou například změny životního stylu nebo přírodní přípravky. Pokud si je nemocný zvolí, může pouze s jejich pomocí stabilizovat svůj krevní tlak a zároveň i posílit kardiovaskulární systém.

Tlak krve bývá vztažen k hodnotám, které vykazuje naše tělo, aby byl zajištěn oběh krve skrz arterie. Jeho odečet se provádí ve dvou hodnotách: systolický (vyšší číslo) a diastolický (nižší číslo). Krevní tlak, který bývá označován jako normální, se pohybuje v rozmezí 110/60 až 139/80. Zvýšený krevní tlak je nazýván hypertenze. První stupeň hypertenze bývá přiřazován hodnotám do 159/99 a druhý stupeň odpovídá výsledkům, které jsou nad tuto hranici.

Je ale důležité poznamenat, že vysoký krevní tlak není sám o sobě žádná nemoc. Je to pouze příznak. V téměř všech případech je zvýšení tlaku krve mechanismem, s jehož pomocí se tělo snaží si zajistit více kyslíku, aby se mohlo udržet naživu.

S kolísavostí tlaku krve napříč celým světem mají hodně společného životní a kulturní návyky. Pokud se zaměříme na západní kultury, pak jejich zrychlený způsob života, ke kterému patří rychlá občerstvení, nevýživná strava, průmyslově zpracovaná jídla nebo příliš mnoho soli, mívá velmi mnoho společného s nárůstem počtu onemocnění, které zároveň způsobují i zvyšování krevního tlaku.

Mezi další faktory, způsobující zvyšování tlaku patří tyto:

  • Nadváha
  • Špatné stravování
  • Nedostatek pohybu
  • Diabetes nebo nemoci ledvin a jater (uvědomte si, že pokud přetěžujete tyto orgány, pak už pouhá dvoutýdenní detoxikační kůra obvykle přináší pokles tlaku krve až na normální hodnoty)
  • Rovněž stres bývá jednou z hlavních příčin vysokého tlaku a je důležité si uvědomit, že také užívané léky (jak předepsané tak i volně prodejné) bývají rovněž jeho velmi častou příčinou.

Mezi hlavní příznaky vysokého tlaku patří tyto:

  • Bušení srdce
  • Závratě
  • Vyčerpanost
  • Bolesti hlavy
  • Krvácení z nosu
  • Průjmy
  • Zácpy
  • Zvracení
  • Poruchy erekce
  • Menstruační potíže

Pokud má být přirozeně odstraněn vysoký tlak, je nutno především vyloučit stres, udržovat pravidelnou tělesnou aktivitu a správně se stravovat. Musíte se vyhýbat všem jídlům z rychlých občerstvení, polotovarům, přesolování, cukru, nezdravým olejům, limonádám. Potraviny, které napomáhají snižovat krevní tlak, jsou tyto: česnek (hlavně syrový), skořice, banány a jídla obsahující mnoho čerstvého ovoce a zeleniny organického původu. Je rovněž velmi důležité pít dostatek vody.

Důležité prostředky a potravinové doplňky, které jsou účinné pro působení na kardiovaskulární systém:

Kayenský pepř (chilli papričky) je prakticky nejúčinnější lék, který stabilizuje krevní tlak. Je to ve skutečnosti to nejlepší, co lze užívat k posílení celého kardiovaskulárního systému. Chilli koření upravuje krev takovým způsobem, že jednak zastavuje krvácení, ale současně také brání proti vzniku sraženin. Chilli pomáhá čištění ucpaných arterií a je o něm známo, že léčí nemocné srdce. Pokud při infarktu postižený vypije jednu lžičku chilli v horké vodě, zastaví to jeho potíže už v průběhu jediné minuty. Denní užívání jedné čajové lžičky chilli v horké vodě nebo rozmíchané v džusu (ovšem bez cukru a chemických přísad) přináší rychlé výsledky a stabilizuje krevní tlak. Pokud je pro nemocného celá lžička chilli příliš silná, je vhodné začít s menší dávkou a postupně ji zvyšovat.

Koenzym Q10 rovněž pomáhá stabilizovat krevní tlak, zlepšuje stav arterií a podporuje kardiovaskulární systém. Sirup z bobulí hlohu snižuje krevní tlak, chrání stěny arterií a zabraňuje hypertenzi nebo angíně. Dalšími potravinovými doplňky, které podporují kardiovaskulární systém, jsou rybí olej a kyselina foliová.

Originál: http://www.naturalnews.com/033656_blood_pressure_treatments.html

 

Lněné semínko versus arterioskleróza a vysoký krevní tlak

Kdo si do jídla pravidelně přidává lněná semínka, snižuje si vysoký krevní tlak. Vysoký krevní tlak je rizikovým faktorem pro mnohá chronická onemocnění, proto i zde platí, že je dobré to vyzkoušet.

V listopadu 2012 byla americké kardiologické společnosti „American Heart Association Scientific Sessions“ představena studie, při níž pokus s podáváním lněných semínek vykazoval dobré výsledky dokonce i u extrémně ohrožených pacientů s arteriosklerózou. Arterioskleróza (kornatění tepen) je plíživé onemocnění cév se závažnými důsledky jako srdeční infarkt, mozková mrtvice a cévní onemocnění s usazeninami v cévních stěnách s následkem kornatění cév. Tato ztvrdnutí pak snižují jejich elasticitu, která je nutná především u vysokého krevního tlaku, protože v tomto nepružném stavu se mohou cévy protrhnout nebo ucpat (trombóza).

Jak informoval lékařský časopis Medscape, autorovi šestiměsíční studie Dr. Delfinu Rodriguezovi z kubánské univerzitní nemocnice Holguin se podařilo prokázat, že už denní dávka 30 gramů drcených lněných semínek, podávaná pacientům s periferním cévním onemocněním, příznačně snížila vysoký krevní tlak.

Po šesti měsících podávání klesl systolický krevní tlak průměrně o 10 mm Hg a diastolický o 7 mm Hg. U pacientů s onemocněním aterosklerózy končetinových tepen spojený s vysokým krevním tlakem klesl krevní tlak systolický i diastolický o 15mm Hg. U skupiny s placebem se krevní tlak lehce zvýšil o ~ 3mmHg. Studie probíhala na celkem 110 pacientech, z nichž trpělo 75 % na vysoký krevní tlak.

Dr. Rodriguezovi se podařilo prokázat účinek drcených lněných semínek na snížení vysokého krevního tlaku, a to ve velké míře. Z výsledků vyvodil, že pravidelná dávka rozemletých lněných semínek může snížit riziko mozkové mrtvice o 50 procent a o 30 procent riziko srdečního infarktu.

V Medscape je Dr.Rodriguez citován: „Lněné semínko je obzvlášť lákavá strategie při kontrole krevního tlaku v hospodářsky znevýhodněných regionech i zemích. Vliv lněných semínek na snížení krevního tlaku je srovnatelný s účinky medikamentů na snížení tlaku a dietními opatřeními jako je málo solit či snížit nadváhu.“

Dr.Rodriguez rovněž upozornil, že už studie na zvířatech prokázala protizánětlivý a protiarytmický účinek rozemletých lněných semínek. Lněné semínko současně zabraňuje cirkulaci cholesterolu a trans-tuků v krvi.

„Lněné semínko má různé komponenty, jako alfa-kyselinu linoleovou, omega-3 mastné kyseliny, lignan a vlákninu, které mají synergistický účinek,“ vysvětluje lékař. Omega-3 mastné kyseliny obsažené ve lněném semínku působí v tlustém střevu na tvorbu fyto-estrogenu, jehož množství se zdesetinásobí. Tento jev nebyl u skupiny s placebem zaznamenán.

Celá studie trvala jeden rok. Pacienti směli jíst pečivo - bagety, housky, ... se lněnými semínky, zatímco kontrolní skupina dostávala to samé, avšak bez lněných semínek.

Dr. Rodriguez a jeho autorský tým pracují na ověřování, jaký podíl lněného semínka mohl zapříčinit takový pokles krevního tlaku.

 Více: http://www.uspesna-lecba.cz/lnene-seminko/

 

Vysoký krevní tlak - MUDr. Matthias Rath

Základní příčinou vysokého krevního tlaku je zvýšené namáhání arteriálních stěn kvůli nedostatku nepostradatelných živin v buňkách arteriálních hladkých svalů, vedoucí k zužování průměru artérie a zvyšování krevního tlaku. je K dispozici je velké množství klinických studií dokumentujících výhody použití nepatentovatelných stopových prvků, především aminokyseliny argininu a hořčíku. Tyto napraví výchozí nedostatek v miliónech buněk cévních stěn, které se uvolní a se zvětšujícím se průměrem cév dojde k opětovné normalizaci krevního tlaku,

Farmaceutické drogy prodávané k ošetření vysokého krevního tlaku se opět záměrně zaměřují jen na ošetření symptomů. Například, beta-blokátory redukující počet srdečních tepů a diuretika zmenšující krevní objem. Tyto farmaceutické drogy záměrně obcházejí odstranění "křeči" v cévních stěnách, která je základní příčinou vysokého krevního tlaku. Zatímco vědomě obcházejí vyléčení onemocnění, mají dlouhodobé škodlivé vedlejší účinky, potenciálně vyvolávající velké množství nových onemocnění a tím poptávku po nových lécích.

Přímým důsledkem tohoto postupu obviněných zůstává po celém světě několik set miliónů nevyléčených pacientů s vysokým krevním tlakem a počtu jejich obětí každodenně přibývá.

Selhání srdce

Základní příčinou srdečních selhání je nedostatek buněčných biokatalyzátorů, určitých vitamínů, minerálů, carnitinu, koenzymu Q10 a dalších bioenergetických nosičů v miliónech svalových buněk srdce. To má za následek oslabení čerpací funkce srdce a hromadění vody v těle.

Farmaceutické přístupy vědomě ignorují tuto skutečnost a soustřeďují se opět jen na symptomy. Diuretika prodávaná k zabránění selháním srdce vylučují nejen v těle nahromaděnou vodu, ale vypláchnou i vitamíny, minerály a další ve vodě rozpustné nosiče bioenergie. Farmaceutické drogy prodávané proti selhání srdce tudíž toto onemocnění ve skutečnosti zhoršují a mají na svědomí omezené životní očekávání pacientů se srdečními vadami, jakmile je nasazena léčba diuretiky.

Zatímco úmyslně obcházejí léčení příčin onemocnění, tyto farmaceutické drogy odplaví z těla podstatné živiny, čímž zhorší výchozí příčinu onemocnění. V přímém důsledku tohoto postupu obviněných zůstává celosvětově nevyléčeno a nakonec předčasně zemře přes sto miliónů pacientů se srdečními vadami.

Nepravidelný srdeční tep

Základní příčinou nepravidelného pulsu je nedostatek stopových prvků, vitamínů, minerálů, ubiquinonu (koenzym Q 10) a dalších nosičů bioenergie v miliónech elektrických svalových buněk srdce. Toto má za následek narušení vytváření nebo přenosu elektrických impulsů potřebných pro normální srdeční tep. Nedávná dvojitá slepá studie kontrolovaná placebem jednoznačné prokázala, že terapeutické použití stopových prvků je efektivní, spolehlivé a skýtá způsob jak obnovit výchozí zdravé podmínky při nepravidelném tlukotu srdce.

V kontrastu s tím, farmaceutický přístup k léčení nepravidelného srdečního tepu tyto skutečnosti vědomě ignoruje a místo toho se zaměřuje jen na symptomy. Drogy prodávané k upravení této poruchy mnohdy nepravidelný srdeční tep zhorší, způsobí srdeční zástavu a předčasné úmrtí pacientů.

Před desetiletím spisovatel Thomas Moore v knize "Deadly Medicine" zdokumentoval případ, kdy jedna z nových tříd léků proti arytmii přivodila jen v USA větší počet úmrtí, než bylo US ztrát na životech ve vietnamské válce. Přímým důsledkem těchto postupů obviněných je, že celosvětově zůstává nevyléčeno přes sto milionů pacientů se srdeční arytmií a počtu jejich obětí každodenně přibývá.


Více zde: http://www.uspesna-lecba.cz/zaloba-na-farmauceticke-korporace/
 

Také nesolená jídla zvyšují riziko mrtvice a infarktu - potvrzuje vědecká studie

Elizabeth Walling

Už mnoho let je nám připomínáno, abychom snižovali svůj příjem soli, pokud si chceme uchovat své zdraví. Především jedinci se zvýšeným rizikem srdečního infarktu bývají varováni, že musí snižovat spotřebu soli pouze na nezbytné minimum. Jak se však ukazuje, i toto zdánlivě neškodné doporučení nás ve skutečnosti také vystavuje zvýšenému riziku v případech infarktů nebo mozkových mrtvic. Přestože sůl byla označena za škodlivou látku, způsobující naše zdravotní potíže, výsledky nejnovějších výzkumů ukazují, že příliš málo soli může být stejně tak škodlivé, jako příliš mnoho.

Osolte si svá jídla - avšak přiměřeně

Výzkumníci z McMasterovy univerzity v Ontáriu prověřovali údaje z testování léků, do kterých bylo zapojeno kolem 30 000 jedinců, trpících srdečním onemocněním nebo diabetem. U sledovaných subjektů byla spotřeba soli vyhodnocována podle analýz moči a v průběhu 4-5 let pak byly zaznamenávány výskyty hospitalizací se srdečními problémy nebo úmrtí.

A když se přihlédlo i k faktorům jako jsou užívané léky, kouření nebo hladiny cholesterolu, došli vědci ke zjištění, že příliš malá spotřeba soli působí škodlivě. Vůbec nejnižší rizika srdečních onemocnění nebo mrtvice se projevovala u jedinců, kteří konzumovali 4 000 až 6 000 mg chloridu sodného za den - což je však asi dvojnásobek běžných doporučení.

Lidé, kteří jedli neslaná jídla, se setkávali s většími riziky. Výzkumníci došli k závěrům, želidé s denní spotřebou 2 000 - 3 000 mg NaCl mají ve skutečnosti o 20% vyšší pravděpodobnost úmrtí nebo hospitalizace, související s problémy se srdcem, pokud jsou srovnáváni s lidmi s denní spotřebou soli v množství 4 000 - 6 000 mg.

Nechápejte ale tento závěr jako radu k tomu, abyste neomezeně zvyšovali svou spotřebu soli. Klíčovou se ukazuje být právě přiměřenost, protože příliš vysoká spotřeba vás vystaví ještě vyšším rizikům. Lidé, kteří spotřebují denně více než 8 000 mg NaCl, budou mít o 50 až 70% vyšší riziko mrtvice nebo infarktu, mohou být hospitalizováni nebo i zemřít na srdce.

Výsledky zmíněné studie ukazují, že lidé, kteří už konzumují přiměřené množství soli, nebudou mít žádný prospěch ze snížení její spotřeby. Naopak je to může jen poškodit.

Dr. Martin O'Donnell, vedoucí výzkumného týmu a profesor medicíny na McMasterově univerzitě říká: „Pokud by se nám podařilo prosadit přiměřenou spotřebu soli, vyvstává tu nejistota, zda by nějaké další její snižování bylo dlouhodobě přínosným.“

Rovněž i jedna z novějších zpráv, publikovaná v posledním vydání magazínu the Journal of the American Medical Association, odporuje tomu, co nám bylo doposud sdělováno o soli.Další z výzkumných týmů v ní naléhá na lékařské autority, aby doporučovaly optimální spotřebu soli a vzdali se doporučování pouze minimálního množství.

Samozřejmě ještě lepším by bylo doporučovat lidem přírodní sůl (jako je např. mořská) namísto vysoce pročištěné komerční soli, která často obsahuje škodlivé přísady a chybí v ní vyváženost minerálních složek.

Originál: http://www.naturalnews.com/034528_salt_intake_diet_stroke.html

Kurkuma působí proti stárnutí stejně jako cvičení

David Gutierrez

Chemické látky, které se přirozeně vyskytují v kořenu kurkumy, jsou schopny chránit srdce před stárnutím ve stejné míře, jako přiměřený aerobik. K tomuto závěru dospěli vědci z japonské univerzity v Tsukubě  ve třech nezávislých studiích.

Už stovky let je kořen kurkumy důležitou součástí tradičního systému asijské medicíny. V posledních desetiletích potvrdily vědecké studie její protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, připisované tzv.“kurkuminoidům“, což je trojice chemických látek, které jsou zároveň i charakteristickým žlutooranžovým barvivem. I když pouze jedna z těchto látek má název „kurkumin“, její jméno bývá běžně používáno pro všechny společně.

Všechny tři zmíněné studie porovnávají účinky cvičení a kurkuminu na zdraví srdce mezi ženami v menopauze a doba vyhodnocování byla vždy delší než 8 týdnů. Vždy byla použita metoda náhodného výběru, dvojitého zaslepení a porovnávání s placebem. Kurkumin byl podáván prostřednictvím koloidních nanočástic.

Může být kurkuma prevencí srdečních onemocnění?

V rámci první studie bylo sledováno 32 žen ve 3 skupinách: ženy užívající potravinový doplněk s kurkuminem, ženy zapojené do pravidelného cvičení aerobiku a skupina bez změn. Měřítkem pro vyhodnocování byla tzv. vaskulární endoteliální funkce, která je považována za klíčový indikátor zdravého kardiovaskulárního systému. Měření byla provedena na začátku a na konci studie. Zjistilo se, že u kontrolní skupiny nenastaly žádné změny, ale u obou dalších skupin došlo k významnému zlepšení endoteliální funkce. Nejvíce překvapující ale bylo zjištění, že toto zlepšení bylo u obou skupin totožné.

V rámci druhé studie byly ověřovány účinky kurkuminu na reakce arterií při změnách krevního tlaku (tzv "arterial compliance"), což je další kritérium pro vyhodnocování kardiovaskulárního zdraví. Zapojeno bylo opět 32 žen náhodně rozdělených do 3 skupin. První skupina užívala doplňky s kurkuminem, druhá placebo a třetí měla cvičební program a k němu ještě užívala kurkumin nebo placebo. Skupina s placebem nevykazovala žádné změny, ženy jen s kurkuminem a ženy cvičící užívající placebo zaznamenaly shodné zlepšení a nejlepší výsledek vykazovala skupina se cvičením a současným užíváním kurkumy.

V konečné studii se vědci soustředili na účinky cvičení a kurkuminu na změny v levé srdeční komoře, související s věkem. Celkem 45 sledovaných osob bylo náhodně rozděleno do stejných skupin, jako ve druhé studii.

I v tomto případě vědci zjistili, že jak cvičení, tak i kurkumin vyvolávají významné zlepšení srdečního zdraví. Ale jen ti účastníci, u kterých byly aplikovány obě metody současně, dosáhli nejvýznamnějších hodnot zlepšení.

V závěru výzkumu se uvádí: „Pravidelné užívání kurkuminu by mohlo být významným preventivním opatřením proti kardiovaskulárním chorobám u žen v menopauze. Navíc se však ukazuje, že už samotný kurkumin může být účinnou variantou i pro pacientky, které nejsou schopny cvičit.“

Lidské tělo ovšem nejlépe přijímá kurkumin z kořene kurkumy - potravinové doplňky mívají účinky slabší.
 

Originál: http://www.naturalnews.com/039718_turmeric_exercise_aging.html

Česnek

Časté používání česneku ve středomořské kuchyni může částečně vysvětlovat, proč se v zemích jako Itálie a Španělsko tak málo vyskytuje arteroskleróza. Podle některých studií dokáže česnek předcházet srdečním chorobám různými způsoby, snižuje například shlukování krevních destiček a jejich přilnavost ke stěnám cév, takže brání tvorbě trombů, které jsou příčinou srdečních příhod. Existuje také důkaz, že česnek rozpouští bílkoviny vytvářející krevní sraženiny, což může ovlivnit tvorbu usazenin v cévách. Česnek také mírně snižuje krevní tlak, především svou schopností rozšiřovat cévy a tím pomáhá zlepšovat krevní oběh.
Výsledky studií vlivu česneku na hladinu cholesterolu v krvi nejsou zcela shodné, ale většina lékařů, kteří dávají přednost přírodním léčebným prostředkům se domnívá, že česnek - nejlépe v kombinaci s jinými potravinovými doplňky snižující krevní cholesterol - stojí za zkoušku. Kombinace léčivek může pozitivně ovlivnit metabolismus cholesterolu v játrech a výledkem je menší uvolňování cholesterolu do krve.
Česnek má pravděpodobně i protirakovinné účinky. Zvláště příznivě se hodnotí jeho vliv na rakovinu střev a možná i na rakovinu prsu a prostaty, ale způsob, jak toho dosahuje není jasný. Pravděpodobně se na tom účastní více mechanismů, může například způsobit zvýšení hladiny enzymů, které umějí detoxikovat "spouštěče" zhoubného bujení. Česnek také blokuje tvoření nitritů spojovaných s rakovinou žaludku a stimuluje imunitní systém. Stejně důležité jsou i jeho antioxidační vlastnosti.
Česnek také úspěšně působí proti baktériím, virům a plísním. Allicin obsažený v česneku dokáže blokovat enzymy, které infekčním organismům dodávají schopnost napadat a poškozovat tkáně. Ukazuje se, že také ničí plísně odpovědné za mykotická onemocnění nohou a zvukovodů.
Česnek může být účinný v prevenci tuhnutí aorty - tepny, která odvádí krev ze srdce do celého těla -, k níž dochází běžně věkem. V jedné studii užívalo 200 lidí po dobu dvou let denně buď česnekové doplňky nebo placebo. Na konci studie byly aorty u lidí ve věku 70 let ze skupiny užívající česnek tak pružné jako u lidí ve věku 55 let, kteří doplněk neužívali. Pružnější aorta pomáhá snižovat rizika vyššího věku.

Užívání
Vybírejte potravinové doplňky obsahující 4000 mcg allicinu v jedné tabletě nebo tobolce. Je to přibližné množství jaké je obsaženo v jednom stroužku česneku. K udržení všeobecně dobrého zdravotního stavu nebo jako podpůrný prostředek při snižování cholesterolu užívejte denně 400 - 600 mg česneku v potravinovém doplňku. Při nachlazení užívejte 4x denně tabletu nebo tobolku o obsahu 400 - 600 mg česneku. Místní použití: Aplikujte česnekový olej nebo rozmačkaný stroužek na postižené místo asi 3x denně. Některé chorobné stavy kůže, například bradavice a kousnutí hmyzem, mohou rovněž dobře reagovat na léčení česnekovým olejem nebo rozmačkaným česnekem.
Česnek lze brát trvale. Pokud jej užíváte pro snížení cholesterolu, nechte si zkontrolovat lékařem hladinu cholesterolu po třech měsících, jestliže jeho hladina neklesá, požádejte lékaře o jiný lék. U některých lidí dochází při užívání větších dávek česneku k poruše trávení, k plynatosti a průjmu. Užíváním potravinových česnekových doplňků, které se rozpouštějí až ve střevě, tomu lze zabránit. Doplňky, které se rozpouštějí až ve střevě, zabraňují vydechování česnekového odéru a způsobí, že přípravek projde žaludkem neporušený, což zaručuje plný účinek zásadní účinné látky - allicinu. Někdy se také může objevit kožní vyrážka.

Česnek je po staletí užíván jako přírodní antibiotikum. Upravuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, čistí cévy. Česnek má silné antimikrobiální účinky. Zvyšuje imunitu.Česnek příznivě působí na celý organismus.

Kdy Super česnek pomáhá:

  • má blahodárný vliv na zdravotní stav lidí se srdečními potížemi,
  • pomáhá zlepšit krevní oběhový systém,
  • příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru,
  • příznivě působí na činnost trávicího traktu,
  • upravuje krevní tlak a hladinu cholesterolu,
  • posiluje imunitní systém organismu.

Česnekový extrakt ve formě olejových kapslí umožňuje lepší využitelnost aktivních složek oproti tabletám. Česnek je pro svou sílu ceněný již od nepaměti a dnešní studie jen dokazují jeho úžasné farmakologické vlastnosti a všestrannou použitelnost v rámci prevence. Mnoha lidem však česnek nevyhovuje v syrovém stavu, kvůli svému specifickému aroma. Želatinové kapsle Super česnek umožňují pohodlné a diskrétní užívání tohoto přírodního elixíru bez nepříjemných průvodních jevů, jakými je zejména nepříjemné česnekové aroma.

Česnek je vytrvalá rostlina obsahující vázané silice, sloučeninu aliin, vitamíny, minerály a látky inzulínových vlastností. Mezi další účinné látky, které česnek obsahuje, je nutno uvést glutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny, lektiny, flavonoidy, polysacharidy, selen a další. Rostlina v sobě hromadí také velké množství jódu. Největší množství účinných látek je koncentrováno v cibulce skládající se z pacibulek krytých obalem z bílých šupin.

Česnek má antimikrobiální a antimykotický účinek (zastavuje množení baktériií a virů, působí i proti parazitům). Tento účinek hraje pozitivní roli při chřipkových onemocněních, u kterých zvyšuje pocení a zlepšuje odkašlávání (proto je doporučován i jako doplněk při onemocněních horních cest dýchacích, jako je chronický zánět průdušek či katar horních cest dýchacích). Česnek se dále podílí na snižování srážení trombocytů a zvýšení fibrinolytické aktivity, čímž snižuje srážlivost krve a tím zabraňuje tvorbě sraženin v krevním systému (způsobuje to jedna z účinných složek česneku - ajoen). Dále byla prokázána schopnost snižovat hladinu krevního cukru.

 

Dostupný a přirozený způsob, jak upevnit své zdraví, účinkující stejně jako běhání

Sherry Baker

Jaké používáte výmluvy, když se vám nechce cvičit? Není vám dostupná žádná možnost docházet do tělocvičny? Myslíte si, že už jste staří, nemáte žádnou kondici nebo vážíte příliš mnoho, abyste mohli začít s běháním? Nová zjištění vědců, která jsou označována za „překvapivá“ by vás mohla přece jen ke cvičení dovést. Ukazuje se totiž, že i pouhá chůze v rychlejším tempu dokáže snížit riziko vysokého krevního tlaku, cholesterolu nebo vzniku diabetu. A to dokonce v obdobné míře jako běhání.

V rámci této nové studie, která byla právě publikována v magazínu americké asociace pro choroby srdce (the American Heart Association), vědci analyzovali výsledky 33 060 běžců a 15 045 chodců. Sledovaní lidé byli ve věku 18-80 let a většina z nich měla 40-60 let.

Zjištěné výsledky dokládají, že stejné množství energie vynaložené na chůzi střední intenzity nebo energie  spotřebované intenzivním běháním má za výsledek obdobné snížení rizika hypertenze, zvýšeného cholesterolu, diabetu nebo koronárního srdečního onemocnění. Sběr údajů probíhal po dobu 6 let a na rozdíl od jiných studií vědci poměřovali chůzi a běh podle zdolané vzdálenosti a nikoliv podle času, který je potřeba na překonání určité vzdálenosti.  

Proč je chůze stejně dobrá nebo i lepší než běhání

Hlavní autor studie, Paul T. Williams, Ph.D., působící v národní laboratoři v Berkeley v Kalifornii, sdělil v prohlášení k médiím: „Chůze a běhání se výborně porovnávají podle svých účinků na zdraví, neboť při nich bývají zapojovány stejné skupiny svalů a vykonávají se stejné aktivity - pouze intenzita je odlišná.“

Skutečnost ukázala, že svižná chůze působí účinněji než běhání, pokud se zaměříme na stavy vysokého tlaku, cholesterolu, diabetu nebo srdečních onemocnění. Jako příklad můžeme uvést, že běhání snižuje riziko srdečních onemocnění o 4,5% a chůze téměř o 10%. Riziko vysokého tlaku se běháním snižuje o 4,2% a chůzí o 7,2%. Hladiny cholesterolu se snižují obdobně: o 4,3% resp. o 7,0%.

„Chůze by mohla být pro některé lidi dlouhodobější aktivitou než běhání, avšak zároveň se ukazuje, že lidé, kteří si zvolí běhání, se věnují cvičení v dvakrát větším objemu, než při chůzi. Zřejmě je to proto, že bývají schopni během jedné hodiny odvádět dvojnásobný výkon,“ vysvětluje P. T. Williams. „Lidé si vždy hledají výmluvy, aby nemuseli cvičit, ale nyní mají před sebou jednoznačný výběr, kdy prostřednictvím běhu nebo chůze investují do svého budoucího zdraví.“

Zmíněný nejnovější výzkum spojuje dohromady množství studií a dokládá, že i prostá chůze má významné zdravotní účinky. A jak už NaturalNews dříve informoval, obdobná studie publikovaná v magazínu the Arthritis Care and Research journal doložila, že chůze účinkuje i proti artritidě. Vědci z Harvardu také zjistili, že ženy mohou výrazně snižovat rizika mrtvic způsobovaných jak ucpáváním cév tak i krvácením - stačí k tomu jednoduše pravidelně chodit.

Originál: http://www.naturalnews.com/z039844_walking_exercise_heart_disease.html

Chodíte pomalu? Čeká vás možná demence

Vědci objevili souvislost mezi rizikem demence a rychlostí chůze. Za 11 let, po něž výzkum trval, se u 34 lidí vyvinula demence a 79 postihla mrtvice. Většina z nich od začátku chodila pomalu.

Chůze je nejpřirozenějším lidským pohybem a zároveň také jednoduchým "lékem" na dlouhý seznam chorob. Nové objevy ale ukazují, že by se mohla stát i spolehlivým indikátorem i při diagnostice zdánlivě nesouvisejících nesouvisejících nemocí.

Jasná souvislost
Výzkumníci z Bostonského zdravotního centra porovnávali u téměř dvou a půl tisíc pacientů ve věku okolo 62 let snímky mozku, rychlost chůze a sílu stisku ruky. Závěr jejich studie, publikované v magazínu Americké zdravotní asociace, zní asi tak, že čím rychleji lidé chodí, tím delší život jim tělo dovolí.

Přitom však nejde o nějaké "rekordy", ale o to, jak rychle či pomalu se jednotlivec přirozeně pohybuje, tedy jak má "nastavené" tělo. Pomalá chůze v mladém a středním věku  by se totiž podle bostonské studie mohla stát předzvěstí zvýšené hrozby stařecké demence a vzniku dalších nemocí, mimo jiné mozkové příhody.

Do ordinace v pohorkách?
To, že rychlá chůze je jednou z nejzdravějších forem pohybu, už vědí odborníci dlouho. Logická je i souvislost s tělesnou kondicí. Například studie zveřejněná před dvěma roky v odborném periodiku British Medical Journal prokázala "významnou souvislost" pomalé chůze s rizikem srdečního infarktu a dalších kardiologických onemocnění.

Běžnou součástí lékařských ordinací by se tak budoucnosti mohly stát přístroje na měření rychlosti chůze. "Jedná se o základní jednoduchou zkoušku, kterou lze provést v ordinaci praktického lékaře. Je ale třeba souvislost chůze a demence dále prokázat," upozorňuje vedoucí výzkumu Erica Camargová.

Čím dřív, tím líp
Bezprostřední příčinou Alzheimerovy nemocí je přerušení signálů mezi neurony, způsobené tzv. plaky, které v mozku vytvářejí  beta-amyloidy. Lékaři stále neumějí nemoc vyléčit, mohou pouze zpomalit její průběh.

Snaží se také objevit možné první příznaky a indicie, které naznačují blížící se postižení. Čím dříve však na ní lékaři u pacienta přijdou, tím lépe se zmírňují její příznaky a zpomaluje její postup.

Jsme jako myši
Lékaři z univerzity v St. Louis tvrdí, že takový příznak znají. Výsledky jejich výzkumu, který probíhal od roku 2009, ukazují, že existuje souvislost mezi poruchami spánku ve středním věku a postižením Alzheimerovou nemocí u stejných osob ve stáří.

Podle jejich zjištění mají  nespavost nebo nepravidelný spánek vliv na vznik nebo postup této choroby Nejprve se ukázalo, že  myši, kterým odpírá spánek, mají  v mozku až o čtvrtinu vyšší hladinu bílkoviny beta-amyloid, která způsobuje Alzheimera. Později lékaři zkoumali skupinu sta dobrovolníků.

Potvrdilo se jim, že ti, kteří spali méně a hůře, a častěji se budili, vykazovali rovněž vyšší koncentraci zmiňované bílkoviny, jako tomu bylo u myší.

Ukazuje se tak, že zdravý životní styl s pohybem, pravidelností a dostatkem spánku je ještě důležitější, než jsme si dosud mysleli.

Zdroj: http://www.uspesna-lecba.cz/